Η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα γιορτής για το παιδικό βιβλίο. Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966 και γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ακολουθώντας την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση δράσεων που προάγουν τη φιλαναγνωσία, το σχολείο μας φιλοξένησε διαδικτυακά την αγαπημένη συγγραφέα μικρών και μεγάλων Ελένη Κατσαμά.

Οι μαθητές/τριες που συμμετέχουν στον Όμιλο Φιλαναγνωσίας του Γυμνασίου Λογγάδων έχοντας μελετήσει ένα διήγημα από τη συλλογή της συγγραφέως με τον τίτλο «Κοσμοδρόμιο» είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μαζί της για τα μηνύματα της ιστορίας, αλλά και για τις σκέψεις τους σχετικά με την πλοκή και τους χαρακτήρες. Επίσης παρουσίασαν στην συγγραφέα μια εντυπωσιακή σύνθεση που ετοίμασαν εμπνευσμένοι/νες από το διήγημα «Το Χρυσόψαρο».

Παράλληλα οι μαθητές/τριες έκαναν ερωτήσεις στην κα Κατσαμά για την πορεία της στη λογοτεχνία. Έτσι πληροφορήθηκαν ότι η συγγραφέας, ως εσωστρεφές παιδί, διάλεγε να αποτυπώνει συχνά τις σκέψεις της σε χαρτί. Στα δεκαοκτώ της άρχισε να στέλνει διηγήματά της σε διάφορους διαγωνισμούς και κάπως έτσι μέσα από κάποιες διακρίσεις βρήκε το θάρρος να γράψει κάτι ολοκληρωμένο και να γίνει η συγγραφέας που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Οι μαθητές/τριες αρχικά θέλησαν να μάθουν αν υπάρχει ανταγωνισμός στον χώρο της λογοτεχνίας. Η συγγραφέας απάντησε ότι είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, ακόμη και στον χώρο της λογοτεχνίας, ωστόσο δεν της έχει τύχει κάποιο άσχημο περιστατικό μιας και διαλέγει να επικεντρώνεται στην ποιότητα του έργου της.

Στην ερώτηση γιατί ονόμασε το διήγημά της «Χρυσόψαρο» απάντησε ότι πρόκειται για μια αντίθεση που βρήκε ενδιαφέρουσα. Διάλεξε δηλαδή να «φωτίσει» με το παρατσούκλι αυτό τη ζωή ενός παιδιού που ζει μέσα σε σκοτεινούς υπονόμους.

Ερωτηθείσα για τη χώρα όπου εξελίσσεται η πλοκή, δηλαδή τη Ρουμανία, η συγγραφέας ανέφερε ότι έχοντας φίλους, γνωστούς, συνεργάτες από την περιοχή, θέλησε να αποτυπώσει με τη δική της οπτική, μια σκληρή πτυχή που σχετίζεται με το παρελθόν της συγκεκριμένης περιοχής και αφορά τη φτώχεια και τα ορφανά παιδιά που προσπαθούν να επιβιώσουν στους δρόμους.

Τα μέλη του ομίλου θέλησαν επίσης να μάθουν για τον αγαπημένο χαρακτήρα της συγγραφέως μέσα από τη συλλογή διηγημάτων «Κοσμοδρόμιο». Η κα Κατσαμά εκμυστηρεύτηκε ότι ονομάζεται Κλάρα και τη συναντάμε στην ιστορία του Λονδίνου. Έχει παραπανίσια κιλά και ακμή, «ελαττώματα» ασυγχώρητα για κάποιον συμμαθητή της που της ασκεί συστηματικά bullying.

Τα παιδιά θέλησαν επίσης να μάθουν για το εξώφυλλο του βιβλίου που απεικονίζει ένα παιδί που φοράει στο κεφάλι του μια μάσκα άγριου ζώου. Η συγγραφέας μας αποκάλυψε ότι πρόκειται για μια ιδέα της εικονογράφου που πηγάζει μέσα από κάποιο διήγημα του βιβλίου. Επί της ουσίας η μάσκα αντιπροσωπεύει την ήπια αλλά και την άγρια φύση ενός νέου, ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνει, το περιβάλλον που μεγαλώνει κ.λπ. Πρότρεψε επίσης τα παιδιά που τους αρέσει η ζωγραφική να το εξετάσουν ως επαγγελματική επιλογή στο μέλλον.

Τέλος οι μαθητές/τριες ρώτησαν τη συγγραφέα πόσα βιβλία έχει γράψει και αν υπάρχει κάποιο αγαπημένο που θα ήθελε να τους προτείνει ως επόμενο ανάγνωσμά τους. Η κα Κατσαμά ανέφερε ότι έχει γράψει περίπου δεκαεπτά βιβλία για παιδιά και για νέους και τους πρότεινε «Το σκλαβάκι της Κνωσού», ένα μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές, που περιγράφει την ιστορία ενός παιδιού, του Αϊσά που ταξιδεύει από τις ακτές της Αφρικής μέσα σ’ ένα πειρατικό πλοίο για να πουληθεί σκλάβος στα παλάτια της Κνωσού.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Κατσαμά που μας τίμησε με την παρουσία της.

Recommended Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση